Zelf je eigen kerstboom laten groeien het kan

Houdt je net als wij van de tradities en sfeer van kerst dan is het misschien een leuk idee om je eigen Kerstboom te zaaien. Zaai de kerstboom bijvoorbeeld als je net een kindje hebt gekregen, de boom zal samen met je kind opgroeien. Hoe het moet lees je hier.

Begin bij het zaadje

Er zijn niet veel mensen in Nederland die ervoor kiezen om hun eigen kerstboom te kweken terwijl het toch echt niet zo moeilijk is. Dat betekent ook dat je misschien even moet zoeken voordat je zaadjes gevonden hebt. Lukt het niet bij je plaatselijke Intratuin tuincentrum dan kun je het altijd online nog proberen.

Hoe je om moet gaan met de zaadjes is een beetje afhankelijk van het soort kerstboom of spar dat je gaat gebruiken, maar over het algemeen gaat het als volgt:

  1. Week de zaadjes twee dagen in schoon drinkwater.
  2. Voeg een beetje grond toe aan de zaden en doe ze in een zakje dat je dicht doet. Plaats dat zakje een maand in de koelkast. Dit is om het stratificatieproces op gang te brengen. De zaadjes hebben namelijk een soort laagje dat als beveiliging werkt, die gaat alleen weg door kou. Doorloop je dit proces niet dan zal het ontkiemen langer duren.
  3. Gebruik 1 deel potgrond en 1 deel zand en plaats die in een pot met goede afwatering. Leg de zaadjes in de pot en dek ze af met een halve centimeter zand. Zorg dat de grond een beetje vochtig blijft.
  4. Als het lente of zomer is kun je de plantjes buiten zetten, het liefst in direct zonlicht.
  5. Het zal 5 tot 10 jaar duren voordat de boom is uitgegroeid tot een volwaardige kerstboom.

Tips voor het laten groeien van je kerstboom

Je kerstboom is ingezaaid, in principe moet de natuur nu zijn werk doen, maar je kunt wel een handje helpen. Hier wat tips:

➔  Geef de boom ruimte – Kerstbomen houden niet van andere planten. Zorg dat ze voldoende ruimte hebben om zich heen en houdt ze vrij van onkruid. Als je een kerstboom met kluit koopt denk je misschien dat ze niet zoveel wortels hebben, maar helaas heeft de boom veel meer wortels dan je denkt.

➔  Insectenplagen – Kerstbomen kunnen last krijgen van spintplagen, schildluizen en andere insecten. De beste manier om insectenplagen te voorkomen is om natuurlijke vijanden van de insecten te introduceren. Werkt dat niet, of kun je ze niet vinden dan kun je kiezen voor biologische insecticiden.