Bij de aanschaf van hout moet het natuurlijk vooraf bekend zijn waar het voor gebruikt zal worden. De benodigde afmetingen kunnen zo aangegeven worden en wordt er zo voorkomen dat er sprake zal zijn van veel restmateriaal. Massief eiken kopen kan in de vorm van panelen die al een voorbewerking hebben ondergaan. Dat levert weer een aardige besparing op. Ook voor de doe-het-zelvers is deze vorm van massief eiken kopen voordeliger.

Met een massief werkblad zijn er meer mogelijkheden

De afmetingen van het eindproduct verschillen veel van elkaar en kan er daarom worden gekozen uit panelen die op maat gesneden worden geleverd. Het is nodig om delen met elkaar te verbinden, echter wel zo dat het stevig genoeg is om de vele bewerkingen te ondergaan. Vingerlassen in combinatie met het verlijmen zorgen voor een duurzaam resultaat, zeker van belang bij massief eiken kopen. Eikenhout is sterk genoeg om er grote meubels zoals klerenkasten en bedden mee te maken. Er moet bij massief eiken kopen wel aangegeven worden welke afmetingen, dus ook de dikte, gewenst zijn. Het vervaardigen van dikkere panelen vereist secuur vakmanschap. Voor bepaalde toepassingen zoals voor het gebruik als tafelblad, is er geen ontkomen aan.

Het massief eiken hoeft niet zelf geheel bewerkt te worden

Ondanks eikenhout vrij eenvoudig te bewerken is, komt het nog voordeliger uit wanneer een paar stappen al door de leverancier zijn verricht. De houtstructuur komt het best tot uiting wanneer het hout is fijngeschuurd. Het is daarom beter om bij massief eiken kopen te gaan voor hout dat al is geschuurd naar de opgegeven specificaties. Om nog lang te kunnen genieten van de houtstructuur en gelijk te beschermen tegen verrotting, is een laag houtbeits wel aangeraden. Er kan anders voor gekozen worden om het hout een laag verf te geven, maar biedt het onbehandeld ook een aparte charme.