woning-informatie.be - houtvakman.be

Wat is er nu mooier, stoerder, rustieker & sfeervoller dan “oud” hout? Bij HOUTvakman.be zijn we helemaal gek op oud hout. De liefde voor oud hout & ons specialisme in eikenhout is samengekomen in een unieke collectie oud eiken van HOUTvakman.be

Oud hout bij HOUTvakman.be

Allereerst bieden wij een gerichte collectie oude spoorplanken / spoorbiels planken: super rustiek & sfeervol. Maar naast een kleine selectie “echt” oud hout, vindt u bij ons ook een prachtig assortiment aan verouderd eikenhout. Met het verouderde hout van HOUTvakman.be kiest u voor iets bijzonders, een echte eyecatcher. Met diverse verouderingstechnieken zorgen wij in eigen beheer voor levensecht ‘oud hout’. Ons verouderde eiken wordt veelvuldig toegepast binnen luxueuze overkappingen, bijgebouwen & poolhouses – oftewel voor buiten – maar ook voor binnen. Zo worden onze oude eiken balken veelvuldig gebruikt als luxueuze constructiebalken (zichtwerk) in de woonkamer & de keuken en onze verouderde eiken planken als rustieke wandplank. En wat dacht u van een haard ombouw (schouw), als ‘onderdeel’ van tafels, meubels & voor diverse decoratie objecten (zoals lampen).

Het verouderingsproces. 

Binnen het verouderingsproces hanteren wij een 4-tal (elkaar opvolgende) stijlen. De basisbewerking is het ‘afschaven’ van de scherpe randen, dit zorgt voor een natuurlijke vorm. Als extra optie kan het hout (op)geborsteld worden, waardoor de houtnerven duidelijker zichtbaar worden. Vervolgens kunnen wij het hout roken met ammoniak, waardoor het die mooie donkere ‘oude eikenhout’ kleurtint krijgt. Als laatste optie kunnen wij het hout behandelen met eerst een whitewash en vervolgens een olie.

Natuurlijk geschaafd en/of opgeborsteld hout wordt voor buiten gebruikt, maar ook voor binnen. Bent u op zoek naar oud hout voor binnen, dan zijn ook de rook & olie behandelingen mogelijk. Ons verouderde hout wordt veel vaak voor binnen gebruikt, maar het is wel “vers (ad) hout” met een vochtpercentage van circa 25% (aan het oppervlak), oftewel tuinhout met een relatief hoog vochtgehalte. Het hout zal bij gebruik binnenshuis altijd gaan werken (d.w.z. inkrimpen, scheuren, vervormen). Een goede en vakkundige montage is dus van cruciaal belang voor een mooi eindresultaat (dat ook mooi blijft)!