Een dak reinigen is regelmatig nodig als je wilt dat het je woning blijft beschermen onder zeer uiteenlopende weeromstandigheden. De meeste mensen zullen zelf niet op een dergelijke klus zitten wachten omdat ze het dak niet op durven maar ook niet goed weten hoe ze de reiniging het beste kunnen aanpakken.
Kies een goed bedrijf

Kijk daarom eens rond op internet als je het dak van je woning wilt laten reinigen. Een van de aanbieders van deze dienst in België is Schouwonderhoud Willems. Ze verzorgen naast het vegen en onderhouden van schoorstenen ook het onderhoud van daken en zonnepanelen.
Kijk waar het nodig is

Een dak kan op diverse manieren gereinigd worden en het is zeker afhankelijk van de dakbedekking hoe dit geschiedt. Als je dakpannen hebt kan zich daarop makkelijk mos afzetten. Mos groeit niet op het hele dak even snel. Dit is zeker afhankelijk van hoeveel zonlicht het dak krijgt. Als de zon er amper of misschien wel helemaal niet op staat overdag groeit het mos snel en zal het zeker niet uit zichzelf verdwijnen. Op een ondergrond als dakpannen zorgt mosvorming ervoor dat de pannen vocht gaan vasthouden omdat ze poreus zijn. Hierdoor kunnen de pannen sneller beschadigen en slijten maar loop je ook eerder kans dat het dak gaat lekken.

Mos op een plat dak

Ook op een plat dak kan zich mos vormen. Als dit teveel wordt vormt het qua gewicht een extra belasting voor het dak maar is de kans dat er water op blijft staan ook groter. Als het water niet meer wegloopt neemt de kans op lekkages alleen maar toe. Zorg er daarom altijd voor dat zowel het dak als de goten en de regenpijp vrij van mos zijn en het water altijd voldoende weg kan lopen. Zo voorkom je mogelijke lekkages maar gaat het dak ook veel langer mee.
Zo lang mogelijk schoon houden

Als het dak eenmaal goed gereinigd is wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk schoon blijft. Reinigen met regelmaat blijft nodig maar je kunt er wel wat aan doen om ervoor te zorgen dat het niet zo vaak hoeft. Als je een coating laat aanbrengen op het dak zorgt deze ervoor dat het dak minder snel water opneemt en dat het vuil niet makkelijk hecht en het dak dus minder snel weer vies wordt.